15.10.2010

Hepimizin Başı Sağolsun!


Hepimizin Başı Sağolsun!
Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Deniz Som da vefat etti!

Uzun süredir Akciğer kanseri tedavisi gören, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Deniz Som, vefat etti! Bir süredir Sayın Som, Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi yoğun bakım servisinde, solunum cihazına bağlı olarak uyutuluyordu. Som'un bu sabah saat 06:50'de hayatını kaybettiği açıklandı...

Gazeteci-yazar Deniz Som, 9 Şubat 1953'te baba tarafından Üsküdarlı, anne tarafından Giritli bir ailenin çocuğu olarak İstanbul'da doğdu. Kurtuluş Savaşı'na Kuva-yi Milliyeci olarak katılan babası Ali Haydar, (1902-1987) Türkiye'nin ilk telsiz zabitlerindendi. Büyük Mübadele'de Hanya'dan Çanakkale'ye gelen annesi Fatma (1915-1988) ev kadınıydı.

Çocuklugunun ilk yılları babasının görevi nedeniyle Antalya'da geçti.
Antalya'da Dumlupınar İlkokulu'nda, ilk üç sınıfı okuduktan sonra, Üsküdar Sultantepe İlkokulunda ilk öğrenimini bitiren Som daha sonra, Kadıköy'de Marmara Koleji'nden mezun oldu ve simdiki adı Marmara Üniversitesi olan İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne girdi.

1973 yılında Cumhuriyet'te gazeteciliğe başladı. 1987'de Cumhuriyet'ten ayrıldı;kısa sürelerde Söz, Hürriyet ve Güneş Gazeteleri ile Nokta Dergisinde çalıştıktan sonra 1993'te Cumhuriyet'e döndü.

Meslekte muhabirlikten yazı işleri müdürlüğüne dek hemen her kademede çalıştı.
1980'li yıllarda dünyada soyu tükenen deniz kaplumbağalarının Dalyan'daki üreme alanına yapılmak istenen turistik tesisi gündeme getirerek Türkiye'de Yeşiller Partisi'nin kuruluşuna giden yoldaki ilk kitlesel çevre eylemlerinin başlamasına neden oldu.

1994'ten beri Cumhuriyet Gazetesinde 'Vaziyet' köşesinde güncel yazılar yazıyor ve 2000 yilindan beri her hafta herhangi bir yerde başlığı ile röportajlar yapıyordu.

Gazeteciliğe başladiği ilk yıllarda Cumhuriyet ve Akbaba'da karikatürleri yayımlandı. Gazeteciliğin yanı sıra televizyon ve radyo programları hazırlayıp sundu; gazetecilik öğrencilerine temel gazetecilik ve araştırmacı gazetecilik dersleri verdi. Televizyon dizisi Savcı'nın senaryosunu Tülay Bilginer'le birlikte yazdı.

Son çıkan kitapları

Rönesans'ta Neredeydin? - Sari Zaman- Yok Devenin Bası- Yeditepe İstanbul- Tepe Tepe İstanbul- Dere Tepe Anadolu...

Aldığı ödüllerin bazıları:

1977: Türkiye Spor Yazarlari Dernegi İnceleme Ödülü.
1979: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Röportaj Ödülü.
1987: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Röportaj Ödülü.
1997: Kuva-yi Medya Yılın Hasan Tahsinleri Ödülü.
1997: Türk Tabipleri Birligi Basın Saglik ödülü.
1998: Kuva-yi Medya Yılın Hasan Tahsinleri Ödülü.
1999: Doğa Savasçıları Ödülü.
1999: Almanya ADD Ödülü.
2000: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Röportaj Ödülü.
2003: Antalya Büyükşehir Belediyesi Uğur Mumcu Özel Ödülü.
Çevre Mühendisleri Odası Basın Ödülü.

1976 yılında Harika Ulukut'la evlenen Deniz Som'un Haydar Can (1981) ve Fikret Cem
(1991) adında iki oğlu var.
Aydınlık gelecek için, bu toplumun ışıksaçanlarındandılar!
İlhan ABİİİİİ; dostunuz da geliyor yanınıza!
O, bizi biraz erken terkedeenlerden oldu! Kendilerine Tanrıdan rahmet dilerken, yakınlarına, dost ve sevdiklerine de sabırlar temenni ederiz. Başınız sağolsun efendim:(((
HEPİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN!
SAYGILARIMLAAA....

Hiç yorum yok: